Topp10Antivirus
Upplysningar om annonsörer
Avast

Avast-recension

8,9
Mycket bra
Vårt omdöme: "Av de fyra testerna som görs av AV-Comparatives så fick Avast tre Advanced+ och ett Advance omdöme. Detta är gott nog om du frågar mig. Avast ligger i topp 10 hela vägen."
Få Avast - Skydda din dator
Skydda din dator från virus, hackare och cyberattacker
www.avast.com/sv-se/specialerbjudande

Företagets bakgrund

Avast är ett publikt företag som grundades 1988 i Prag, Tjeckien. Dess grundare är Eduard Kucera och Pavel Baudiš. Dotterbolag till företaget är AVG technologies och HideMyAss! Bolaget har idag cirka 1700 anställda.

Utmärkelser och priser

Avast erhåller ständigt utmärkelser och erkännanden när det kommer till dess säkerhetsprogramvara för Windows. Utmärkelserna inkluderar en PCMag Editor’s Choice-utmärkelse för bästa gratis anti-malware och en Advanced+ utmärkelse från AV-Comparatives i deras kategori "real-word protection". De har även fått erkännande från CNET som deras mest nedladdade produkt.

Säkerhetsfunktioner

Som nämnts ovan tillhandahåller Avast ett funktionsrikt antivirusprogram. Oavsett om du behöver skydd för en dator, en Mac, Android, Apple-produkter eller till och med dina "Internet of things"-enheter, så har Avast ett säkerhetspaket för dig. Det kostnadsfria paketet är väldigt grundläggande, men ger dig överlägset skydd mot skadlig kod, skydd mot svagheter i ditt Wi-Fi-nätverk och en lösenordshanterare för att säkra dina lösenord.

Det råder ingen tvekan om att programvaran är imponerande, med tanke på resultaten i flera tredjeparts-tester. Avast lägger sig konsekvent i toppen och slår ut sina konkurrenter. Exempelvis ledde tester utförda av AV-Test Institute till höga resultat inom fyra olika kategorier, där det högsta möjliga övergripande betyget är 18. Avast fick betyget 17,5. Sådana här höga resultat, och till och med högre resultat, är normen för Avast antivirus.

När det gäller skadlig programvara och phishing-skydd kan du vara säker på att Avast tar hand om dig. Eftersom phishing-webbplatser är så vanligt förekommande och extremt lätta att skapa och lansera så är det absolut nödvändigt att ha någon form av skydd mot dessa idag. Återigen får Avast högsta betyg när det handlar om att skydda dig mot phishing-attacker. I ett nyligen utfört oberoende test lyckade Avast blockera fantastiska 98 % av de test-attacker som det utsattes för.

Ytterligare funktioner

Till skillnad från många av sina konkurrenter så erbjuder Avast inte föräldrakontroll. Men eftersom alla inte är föräldrar så spelar det ingen roll för många. Om du använder din webbkamera ofta eller om du har känsliga dokument på din dator som du ej längre behöver så bör du eventuellt vara intresserad av några av funktionerna som erbjuds i premiumpaketen. Dessa inkluderar en ny funktion som stoppar spioneri genom webbkameran och en funktion som permanent förstör känsliga filer eller dokument som du har på ditt system, men som du inte längre använder. Det högsta paketet, Ultimate, inkluderar även ett VPN och en funktionell lösenordshanterare. Den här lösenordshanteraren går steget längre än de lösenordshanterare som andra leverantörer erbjuder.

Användarvänlighet och prestanda

Installationen är snabb och enkel, och användarna får en förhandsgranskning av hur Avast hanterar dina icke-personliga filer och ger dig möjlighet att avböja att dela den här informationen, om du så önskar. Huvudfönstret eller kontrollpanelen är väl uppbyggd och lätt att navigera.

När det gäller prestanda och mjukvarans inverkan på ditt system under drift så får Avast oftast utmärkta betyg i tester utförda av AV-Comparatives. Enligt dessa tester så förekommer det i de flesta fallen inte någon signifikant inverkan alls på systemet. Det förekommer emellertid några mindre prestationsänkningar när det handlar om att installera eller avinstallera applikationer, liksom vissa prestationsfördröjningar när antivirusprogrammet installeras för första gången och genomför den första avsökningen. Återigen, med undantag för dessa två saker, så har Avast ingen inverkan på systemets prestanda.

Kundsupport

Avast erbjuder ett enormt utbud av hjälpartiklar och svar på vanliga frågor. De har även ett utmärkt användarforum. De har vad som verkar vara en avgiftsbelagd telefonsupport och du kan e-posta dem och be dem kontakta dig. Du behöver dock gå igenom en krånglig process och fylla i ett helt formulär bara för att få lite hjälp. Inte speciellt användarvänligt enligt min mening.

Slutsats

Trots några små irritationsmoment som nämnts ovan, så erbjuder Avast ett stabilt program. Du kan känna dig säker på att du är skyddad mot skadlig programvara och phishing (förutsatt att du använder en betalversion) - och mycket mer. De överträffar kontinuerligt många andra leverantörer och lyckas göra detta trots en relativt lågt prissättning.

Sammanfattningsvis har jag bara en sak att säga: kör!


Avast jämför funktioner

FREE ANTIVIRUS
INTERNET SECURITY
PREMIER
ULTIMATE
Blockera virus och annan skadlig kod
Sök efter svagheter i Wi-Fi-säkerheten
Skydda dina lösenord
Undvik falska webbplatser och handla säkrare
Kör misstänkta appar på ett säkert sätt
Blockera hackare med avancerad brandvägg
Blockera irriterande skräppost och nätfiske-e-post*
Få ett extra lager skydd mot utpressningstrojaner
Stoppa webbkameraspioneri
Förstör känsliga filer permanent
Uppdatera appar automatiskt
Innehåller Avast Cleanup Premium
Innehåller Avast SecureLine VPN
Innehåller Avast Passwords Premium
Få Avast - Skydda din dator
Skydda din dator från virus, hackare och cyberattacker
www.avast.com/sv-se/specialerbjudande
Lämna recension om Avast
Berätta för andra vad du tycker.
Captcha
Avast användarnas recensioner
  • “Storartat! Använder Bitdefender på min dator, mycket bra antivirusprogram. Har redan skyddat mig mot en och annan skurk :)“
  • “Räddaren i nöden. Det här antivirusprogrammet är helt enkelt fantastiskt. Jag kan inte låta bli att rekommendera den här programvaran!!! Ger den därför 5 stjärnor. “
  • “Inget negativt att säga om den. Jag älskar den. Det gör vad den ska, och har ännu mer att erbjuda. Fungerar bra!“
Få Avast - Skydda din dator
Skydda din dator från virus, hackare och cyberattacker
www.avast.com/sv-se/specialerbjudande